Itsetehdyt hampurilaissämpylät



Monesti kun hampurilaisia tehdään kotona, oikaistaan väärässä kohdassa - nimittäin sämpylöissä.
Helposti sortuu kaupan einespulliin, vaikka pienellä vaivalla saa kielen mennessään vieviä omatekoisia sämpylöitä.
Hyviä kastikkeita ja ketsuppeja on kaupanhyllyt pullollaan, joten säästä aikaasi mielummin niissä, jos et kaikkea halua itse tehdä.
Mutta jos intoa löytyy, niin suosittelen kokeilemaan esim. Terveiset ravintoketjun huipulta-blogista löytyvää raparperi-ketsupin ohjetta.

Joten nyt peukut taikinaan ja väsäämään hampurilaisia! Makuelämys omilla sämpylöillä on takuuvarmasti vaivan arvoinen. Resepti on muunneltu New York Times-lehden sivuilta.
Täytteeksi soveltuu grillin kautta naudanlihapihvi ja majoneesipohjainen kaalisalaatti.

Hampurilaissämpylät

8 kpl


  • 2,5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 3 rkl maitoa
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 1 rkl hienoa sokeria
  • 1 kananmuna
  • n. 8 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1,5 tl suolaa
  • 3 rkl pehmeää voita
  • (voiteluun kananmunaa)
  • (pinnalle seessaminsiemeniä)



Lämmitä vesi-maitoseos kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva ja sokeri sekaan.
Lisää myös rikottu kananmuna joukkoon.
Mittaa toiseen astiaan jauhot ja suola ja nypi sormin sekaan pehmyt voi.
Kaada hiivaneste jauhojen joukkoon ja vaivaa taikinaa 10 min, kunnes taikina ei enää tartu kippoon.
Älä lisää liikaa jauhoja, sillä taikinan pitää olla pehmeää. Vaivaaminen ja erikoisvehnäjauhot tekevät taikinasta paremmin ja helpommin muokattavan, joten muista hyvä vaivaaminen.
Välikohotusta ei tarvita, joten jaa taikina kahdeksaan samankokoiseen osaan ja pyörittele palloja.
Jos olet jaksanut vaivata taikinan hyvin, pyörittämiseen ei oikeastaan tarvitse jauhoja yhtään ja taikina ei tartu pöytään kiinni.
Asettele pallot leivinpaperinpäälle pellille ja paina palloja hieman littanaksi.
Hidas kohtotus on tämän sämpylän salaisuus, joten anna taikinapallojen lepäillä rauhassa liinan alla viileähkössä huoneenlämössä n. 2 tuntia.
Mitä viileämpi huone, sen kauemmin kohoaminen kestää, mutta sen parempi rakenne sämpylään tulee.
(Voitele pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle halutessasi seessaminsiemeniä.)
Paista 200 asteessa n. 15 min ja anna vetäytyä hetki liinan alla.

Näppärä kaalisalaatti hampurilaiselle ja grilliruoan kaveriksi


  • n. 300 g (varhais)kaalia pieneksi suikaloituna
  • 1 suuri porkkana raasteena
  • 1-2 pientä sipulinvartta suikaleena tai puoli punttia ruohosipulia
  • 1-1,5 dl majoneesia
  • 1-1,5 dl BBQ-kastiketta
  • suolaa, mustapippuria



Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna makuuntua jääkaapissa noin puolituntia.
Sopii hyvin grilliruoan seuraksi ja hampurilaisten ja hodareiden täytteeksi.



2 kommenttia

  1. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152617717601473&l=cd316a6333
    tässä mun tekele :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, kyllä itsetehdyt hampparit on vaan niiiin hyviä. 😊 Varsinkin kesällä burgerit maistuu grillin kautta. Ajattelin joku kerta kokeilla pihvien savustamista. Saas nähdä miten käy. 😄

      Poista