Olen leiponut tänä vuonna jo monet piparkakut ja tämä resepti on muovautunut suosikikseni. Pieni ripaus musta- ja maustepippuria antavat oman, kipakan täyteläisen maun taikinaan.
Ohuet ja rapeat piparkakut säilyvät rasiassa hyvänä monta viikkoa, ja jos kaikkea taikinaa ei kerralla jaksa leipoa, voi sitä myös pakastaa ohuina levyinä leivinpapereiden välissä muovipussiin suljettuna.
Parhaimmat piparkakut
Laktoositon
n.80 kpl
- 250 g tummaa siirappia
- 1 dl taloussokeria
- 0,5 tl jauhettua inkivääriä
- 1/3 mm jauhettua mustapippuria
- 1/3 mm jauhettua maustepippuria
- 1 tl jauhettua neilikkaa
- 0,5 tl jauhettua pomeranssinkuorta
- 1 tl hienoa kardemummaa
- 1 rkl jauhettua kanelia
- 200 g voita (laktoositon)
- 0,5 dl kuohukermaa (laktoositon)
- 1 kpl kananmunaa
- 1,5 tl ruokasoodaa
- 9 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
- jauhoja leivontaan
Mittaa siirappi, mausteet, voi ja kerma isoon kattilaan. Kiehauta ja nosta jäähtymään. Kun seos on lähes huoneenlämpöinen, vatkaa sekaan kananmuna ja ruokasooda. Lisää lopuksi jauhot kahdessa tai kolmessa erässä puuhaarukalla sekoittaen.
Jaa taikina kahteen osaan ja painele n. 1 cm paksuisiksi levyiksi leivinpapereiden välissä. Nosta jääkaappiin tekeytymään puoleksi vuorokaudeksi.
Nosta taikina noin puolituntia ennen leivontaa huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Leivo piparkakut jauhoja apuna käyttäen ja paista n. 5 min uunin keskitasolla.
Ei kommentteja