Itämaiset lihapullat tomaattikastikkeessa - helppoa ja hyvää uunissa!

Lihapullat

Tyttäreni kotitalouden tunnit ovat tulleet tutuiksi paremmin näinä koronan tuomina etäkoulupäivinä. Kotona on siis tästä syystä kokannut ja kuvannut annoksia enemmänkin koululainen, sillä hänen on tietenkin lähetettävä kotitalouden opettajalle myös todistusaineistoa tekemistään ruoista.

Innostuin itse muistelemaan oman yläasteaikojeni kotitaloustunteja. Ne olivat yhtä melua ja kaaosta, mutta onnistuttiin siellä monesti saamaan myös herkullista ruokaa aikaiseksi.
Yksi mieleenpainuvimmista (ja nykyään jopa huvittavista) tapauksista oli täytekakkupäivä. Saimme suunnitella ja toteuttaa pienissä ryhmissä herkullisia kermakakkuja ja koko luokka oli hilpeän iloisissa tunnelmissa. Vilske oli kova ja kakut alkoivat hiljalleen valmistua. Mutta sitten alkoi kuulua vimmattu huuto kylmäkaapin luota. Opettaja siellä huuteli kimmastuneena oppilaita paikalle.
Joku oli pudottanut kananmunan varaston lattialle ja nyt oli saatava tekijä selville, sillä hänen olisi siivottava aiheuttamansa sotku.

Kaikki olivat hiljaa suut supussa ja muutaman tunnin hilpeys hälveni parissa sekunnissa taivaan tuuliin. Opettaja jatkoi kuulustelua, mutta tunnustusta ei kuulunut kenenkään suusta painostuksesta huolimatta.
Tästäkös opettaja vimmastui lisää ja loppujen lopuksi hän takavarikoi kaikkien täytekakut opettajien huoneen kahvipöytään.

Tilanne ärsytti koko luokkaa suunnattomasti, mutta kananmunan tiputtajakin on pysynyt tuntemattomana näihin päiviin saakka. Tämä tapahtumasarja on jäänyt mieleeni niin vahvasti, että muistan sen varmasti vielä eläkepäivillänikin.

Kerroin tämän tarinan tyttärelleni ja samalla muistelin ruokia, joita teimme kotitaloudessa. Yksi suosikeista oli marokkolaiset lihapullat, jotka maustettiin ainakin juustokuminalla, korianterilla ja olisiko joukossa ollut myös ripaus kanelia. Pullat keitettiin tomaattilastikkeessa ja tarjoiltiin keitetyn couscousin, eli kotoisemmim kuskusin kera.

Tästä tulikin idea valmistaa saman tyylisiä lihapullia fiilistelyn nimissä, mutta halusin tehdä yksinkertaisemman uuniversion. Itämaistyylisiä mausteseoksia kaapista löytyi kahta erilaista, ja näin koronan aikana välttäen turhia kauppareissuja, päädyimme laittamaan garam masala-seosta lihapullataikinaan ja tomaattikastikkeen maustoimme Ras el hanout-mausteseoksella. Yhteyttä Marokkoon näillä lihapullilla ei juurikaan ole, mutta maut sopivat niin hyvin yhteen, että tästä tuli pysyvä ruokaohje meidän kotiruokalistalla.


Uunissa paistetut itämaiset lihapullat tomaattikastikkeessa

Noin 6 hengelle

Lihapullat:


  • 800 g naudan jauhelihaa
  • 2 pientä salottisipulia
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 1 kpl solo-valkosipulia tai noin 4 kpl valkosipulin kynttä
  • 1 rlk garam masala masala mausteseosta
  • 0,5 tl kuivattua minttua
  • 0,75-1 tl tl hienoa merisuolaa
  • 80-100 g vaaleaa leipää murennettuna
  • 2-3 rkl vettä
  • 1 kpl kananmunaa

Pilko sipuli ja kuumenna öljy pannulla. Kuullota sipuleita öljyssä niin, että ne pehmenevät. Kaada sipuliseos sekoituskulhoon. Lisää kulhoon myös murskattua valkosipulia. Hienonna leivät pieneksi muruksi eism.  käsin, veitsellä tai teräleikkurikulhossa. Itse käytän leivästä myös reunat, mutta voit halutessasi jättää ne pois.
Lisää kaikki mausteet, vesi ja kanamuna, Sekoita jauheliha joukkoon. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä sen aikaa, kun sekoitat tomaattikastikepohjan.

Tomaattikastike:


  • 1 tl öljyä vuoan voiteluun
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 1 rkl ras el hanout-mausteseosta
  • suolaa
  • 2 tl fariinisokeria
  • Tarjoiluun tuoretta korianteria

Öljyä uunivuoka ja sekoita kaikki aineet siinä sekaisin.


Pyöritä lihapullataikinasta isoja lihapullia ja asettele ne kastikkeen päälle. Paista 180 asteessa noin 40 min. (riippuen lihapullien koosta).
Tarjoa esimerkiksi kuskusin ja raikkaan salaatin kera ja ripottele pinnalle tuoreita korianterin lehtiä.



Ei kommentteja