Vauvajuhlat ovat yleistyneet tämän vuosituhannen puolella myös täällä Suomessa. Muistan käyneeni vauvakutsuilla jo 90-luvulla äitini kanssa, mutta taisivat vielä tuolloin kuitenkin olla harvinaisempia. Enemmän tapana oli tuoda rotinat lapsen syntymän jälkeen, kun vauvaa käytiin katsomassa ensimmäistä kertaa.
Ennen vauvan syntymää pidettävät vauvajuhlat, eli baby showerit keskittyvät tulevan vauvan fiilistelyyn ja tulevan äidin hemmotteluun. Monissa vauvajuhlissa on leikkejä ja kilpailuja, mutta ne eivät todellakaan ole välttämättömiä. Tuon ajan voi hyvin käyttää vaikkapa rentouttavan jalka- tai kasvohoidon tekemiseen tai muuten vain vauva-asioista jutusteluun. Juhlien sisältö tietenkin kannattaa suunnitella äidin intressejä mukaillen.
Jos isää saa sen verran juhlien suunnitteluun mukaan, voi häneltä kysyä, onnistuuko juhlien järjestäminen yllätyksenä, ja jos isä kerkeäisi viedä tulevan äidin hetkeksi pois kotoa vaikkapa elokuviin, jotta ystävät kerkeävät sillä välin valmistella yllätysjuhlat.
Monesti vauvajuhlat pidetään raskauden viimeisen kolmanneksen aikana, joten äidillä saattaa jaksaminen olla rajallista monella tapaa. Siksi juhlista ei kannata tehdä liian pitkäkestoisia tai nopeatempoisia. Paras juhlien järjestämispaikka onkin siis äidin oma koti tai jokin lähellä oleva paikka, jolloin turha matkustaminen ei verota voimavaroja odottavalta ystävältä.
Muutamia vinkkejä yllätyksenä järjestettävien vauvajuhlien suunnitteluun:
Aloita ajoissa
Juhlien alustavat suunnitelmat on hyvä aloittaa jo muutamia kuukausia ennen tarkoitettua päivää, sillä nykyisin ystävät asuvat monesti kaukana toisistaan ja päivämäärä on helpompi lyödä lukkoon niin, että mahdollisimman moni pääsisi osallistumaan.
Kartoita juhliin kutsuttavat vieraat
Mieti kaikki tärkeät henkilöt joita äiti haluaisi juhliin. Tulevalta isältä voi hieman tiedustella, ketä hänellä tulee mieleen.
Ota kutsuttaviin yhteyttä. Nykyisin esimerkiksi Facebookissa saa hyvin moneen helposti yhteyden.
Suunnittele tarjoilut
Kerää yhteen kaikkien ruokarajoitteet.
Nyyttikestit ovat hyvä toteutustapa, sillä silloin järjestämisvastuu hieman jakautuu ja jokainen voi tehdä jotain oman osaamisensa ja jaksamisensa mukaan.
Nyyttikestit voi jakaa esimerkiksi tälläisiin vastuualueisiin:
- Juomat (kahvi, tee, maito, limsat, mehu, vissy)
- Salaatti (esim. pastasalaatti ja hedelmäsalaatti)
- Suolainen (esim. suolainen piirakka tai voileipäkakku)
- Makea 1 (makea leivonnainen, esim. Kinder-piirakka)
- Makeat 2 (esim. vauvakakku)
- Snacks (pientä purtavaa ja/tai koristeet)
Lahja?
Päätä myös tuoko jokainen oman pienen lahjan joko tulevalle vauvalle tai itse äidille, vai tehdäänkö yhteislahja, jonka yksi kokoaa ja muut osallistuvat kuluihin.
Yhteislahjassa viitteellinen budjetti on hyvä sopia etukäteen, jotta yllätyksiltä vältytään. Riippuen vierasmäärästä, 10-20 euron sijoituksella per henkilö saa kasattua jo todella muhkean yllätyspaketin äidille ja vauvalle. Säilytä kaikki ostoksiin liittyvät kuitit, jotta yhteenlaskettu summa on helppo laskea ja jakaa osallistujien kesken.
Lahjan on hyvä sisältää hyödyllisiä tarvikkeita tulevaan, niin äidille kuin vauvallekin, mutta pieni ripaus huumoriakaan ei ole pahitteeksi.
Esimerkkejä lahjan sisällöstä:
- Kangaskori johon lahja kootaan (myöhemmin käyttöön esim. lapsen lelukorina)
- Vauvan vaippoja (niitä ei ole koskaan liikaa. On hyvä ottaa ainakin paria eri merkkiä, jotta niitä voi käytössä hieman vertailla)
- Liivisuojia
- Nännirasvaa
- Kotikaljaa (maidon nousuun)
- Burnaa (jälkisärkyihin)
- Hihaessu/ruokalappu vauvalle
- Ihovoidetta äidille
- Erittäin imukykyisiä hygieniasuojia tai inkontinenssisuojia (varsinkaan esikoista odottavat eivät aina muista huomioida, että jälkivuoto voi olla runsasta, joten tähänkin on hyvä varautua)
- Tutti/tuttinaru
- Jokin hauska juttu (esimerkiksi Safe Baby handling tips -kirja, missä humoristiset käyttöohjeet vauvanhoitoon. Kirja on paksua kartonkia, joten toimii myös pienen vauvan katselukirjana. Kannessa kiepautettava kiekko, joka arpoo, onko isän vai äidin vuoro vaihtaa vaippaa/hoitaa vauvaa.)
- Herkkuja
- Korvatulpat isälle ja äidille (kun toinen hoitaa vauvaa, on hyvä hetki levätä ja laittaa korvatulpat korviin)
- Peppupyyhe (pieni käsipyyhe, minkä voi taitella nallen muotoon. Katso video alta.)
- Sellofaani ja pakettikortti
Netistä löytyy paljon video-ohjeita, kuinka tavallisesta pyyhkeestä muotoillaan nallen muotoinen. Tässä yksi youtubesta löytyvä:
[caption id="attachment_2905" align="aligncenter" width="630"]
Äitylipaketin voi koostaa äidille ja vauvalle alkutaipaleen hyödyllisistä tarvikkeista. Lempi-koira tarkastamassa paketin sisältöä.
Ohjelma ja toteutus
Ohjelma kannattaa miettiä tulevan äidin mieltymysten mukaan. Jos leikkimieliset visailut tai tehtävät tuottavat päänvaivaa, voi ne tietenkin jättää pois. Meidän toteuttamissa vauvajuhlissa keskityttiin äidin hemmotteluun, ja hän saikin jalkahoidon lakkauksineen ja rasvauksineen. Väsyneet jalat saivat piristävää voidettaja ja kylpysuolaa.
Äidin jaksamisen mukaan voi olla mm. valokuvausta, joissa ikuistetaan vauvamahakuvia vaikkapa kauniissa luonnossa. Me kävimme hieman kuvailemassa ulkona, sillä sää oli mitä hienoin.
Kun juhlasuunnittelu on päässyt hyvin vauhtiin, on hyvä perustaa keskusteluryhmä esimerkiksi Whatsappiin, missä voi jokainen helposti osallistua juhlien suunnitteluun, seurata missä mennään ja mitä on jo tehty. Näin kaikki pysyy hyvin kärryillä.
Isältä voi kysyä vara-avainta lainaan, siksi aikaa kun yllätysjuhlat järjestetään,tai sopia jokin muu henkilö avaamaan ovet juhlapäivänä.
Ulko-oveen on hyvä kiinnittää viesti babyshower-juhlista, jotta yllätys ei olisi epämieluisa, jos viimeisillään oleva äiti saapuu kotiinsa ja lauma yllätysvieraita säikäyttää täysin aavistamattoman omassa kotonaan.
Ei kommentteja